Cs. Horváth Tibor

A wiki.kepregeny.net wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Mano (vitalap | szerkesztései) 2008. április 23., 09:40-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Cs. Horváth Tibor rövid életrajza

Cs. Horváth Tibor 1925-ben született, ???-n.

Zórád Ernő azt mesélte róla, hogy nyomdásznak tanult.

1955-ben a Kultuszminisztériumban dolgozott, az Oktatási osztályon, ahol Gugi Sándor megkereste, hogy készítsenek együtt képregényeket.

A Po Sztrane Szovetov (Keresztülkasul a szovjet tájakon), az Új Világ és a Szabadságharcos oldalain indultak az elsõ irodalmi adaptációs képregények. Gugi és Cs. Horváth körvonalazta a következõ negyven év képregényes tendenciáit.

1956-ig Cs. Horváth - Horváth Tibor néven publikált, csak '56 után gyarapította egy nemesi elõnév rövidítéssel (azt hiszem: Csepreghy) a szignóját.

Többszáz forgatókönyvet írt, általában irodalmi adaptációkat. A tömegtermelés azonban az idõk folyamán elszürkítette, unalmassá tette a stílusát, melyet sokat támadtak a 70-es években.

Cs. Horváth egész iparágat épített a képregény köré. A szocialista táborból csak a Szovjetunióba és Romániába nem sikerült a magyar képregényt becsempésznie. Még eszperentó nyelven is jelentek meg képregényfüzetek.

Az 1993-as tulajdonosváltás következtében Cs. Horváth kívül került a Füles berkein, ahová 36 évig dolgozott. A mellõzést nem tudta elviselni, és még ebben az évben öngyilkos lett.

A Füles egyetlen sorral sem emlékezett meg a haláláról.