Gyakran ismételt kérdések

A wiki.kepregeny.net wikiből

(Változatok közti eltérés)
6. sor: 6. sor:
  
 
*'''Ugyanez a tartalom felkerülhetne a Wikipédiára is, miért nem ott készülnek ezek a bibliográfiák?'''<br/>
 
*'''Ugyanez a tartalom felkerülhetne a Wikipédiára is, miért nem ott készülnek ezek a bibliográfiák?'''<br/>
Először is: ezek jó része nem kerülhetne fel a Wikipédiára, ugyanis az itteni bibliográfiák témája, vagy részletezettsége túlmutat az általános érdeklődésen. Ami ott tönkrevágna egy szócikket, az itt értékes információ lehet egy kutatónak, gyűjtőnek. A másik ok: a wikipédia egyik alappillére, hogy olyan adatok kerüljenek fel, amelyek nem a szerkesztő kútfőjéből származik. Mi itt ehhez nem ragaszkodunk, sőt: képregényes témában meglehetősen kevés a publikált anyag, tudjuk, kik azok, akiknek adataira lehet építeni, mégha egyetlen egy publikációval sem rendelkezik. Ez hatalmas mozgási szabadságot ad a Wikipédiához képest. A harmadik ok: a [http://www.kepregeny.net kepregeny.net] közösségére építve nagyobb aktivitást tudunk biztosítani, mint ami jellemzi a magyar wikipédia képreégnyes szekcióját.
+
Először is: ezek jó része nem kerülhetne fel a Wikipédiára, ugyanis az itteni bibliográfiák témája, vagy részletezettsége túlmutat az általános érdeklődésen. Ami ott tönkrevágna egy szócikket, az itt értékes információ lehet egy kutatónak, gyűjtőnek. A másik ok: a wikipédia egyik alappillére, hogy olyan adatok kerüljenek fel, amelyek nem a szerkesztő kútfőjéből származik. Mi itt ehhez nem ragaszkodunk, sőt: képregényes témában meglehetősen kevés a publikált anyag, tudjuk, kik azok, akiknek adataira lehet építeni, mégha egyetlen egy publikációval sem rendelkezik. Ez hatalmas mozgási szabadságot ad a Wikipédiához képest. A harmadik ok: a [http://www.kepregeny.net kepregeny.net] közösségére építve nagyobb aktivitást tudunk biztosítani, mint ami jellemzi a magyar wikipédia képregényes szekcióját.
  
 
*'''Ha ennyire különbözik a Wikipediától, akkor minek használja az oldal a wiki rendszerét?'''<br/>
 
*'''Ha ennyire különbözik a Wikipediától, akkor minek használja az oldal a wiki rendszerét?'''<br/>

A lap 2008. április 16., 08:18-kori változata

  • Nyithatok-e szabadon új cikkeket?

Igen, de itt elsősorban bibliográfiákat gyűjtünk össze. Képregényes vonatkozású szócikkek gyártására kiváló terep a magyar Wikipédia.

  • Milyen bibliográfiákat találhatok itt?

Mindenfélét. Készülnek itt összegző listák alkotók műveiről, egy-egy újságban megjelent képregényekről, de találhatunk oylat is, ahol egy adott témában született képregényeket összegzi, vagy olyat, ami azt vizsgálja, hogy egy adott külföldi sorozatból, mik jelentek meg magyarul. És ez csak néhány fő kategória.

  • Ugyanez a tartalom felkerülhetne a Wikipédiára is, miért nem ott készülnek ezek a bibliográfiák?

Először is: ezek jó része nem kerülhetne fel a Wikipédiára, ugyanis az itteni bibliográfiák témája, vagy részletezettsége túlmutat az általános érdeklődésen. Ami ott tönkrevágna egy szócikket, az itt értékes információ lehet egy kutatónak, gyűjtőnek. A másik ok: a wikipédia egyik alappillére, hogy olyan adatok kerüljenek fel, amelyek nem a szerkesztő kútfőjéből származik. Mi itt ehhez nem ragaszkodunk, sőt: képregényes témában meglehetősen kevés a publikált anyag, tudjuk, kik azok, akiknek adataira lehet építeni, mégha egyetlen egy publikációval sem rendelkezik. Ez hatalmas mozgási szabadságot ad a Wikipédiához képest. A harmadik ok: a kepregeny.net közösségére építve nagyobb aktivitást tudunk biztosítani, mint ami jellemzi a magyar wikipédia képregényes szekcióját.

  • Ha ennyire különbözik a Wikipediától, akkor minek használja az oldal a wiki rendszerét?

Van egy fontos hasonlóság: az elv, miszerint a felhasználók építik és fejlesztik az oldalt. Ehhez kiváló megoldás a wiki.

  • Létezik már a db.kepregeny.net, minek ez az oldal?

Más a kettő. A db.kepregeny.net egyelőre a képregénykiadványok adatait gyűjti össze, a jövőben pedig ki fogja terjeszteni látókörét egy másik projektben az újságokban és egyéb nem képregénykiadványokban megjelent képregényekre. Ami általánosan jellemzia db-t: kiadványok adatait tartalmazza. Mi itt adott szempontok szerint gyűjtünk össze kiadványokat, műveket. Erre korlátozott mértékben van ugyan lehetőség a db-n. Úgy hisszük, hogy ehhez nélkülözhetetlen támpontot nyújt a db, és talán fordítva is működni fog a viszony.

  • Már regisztráltam a kepregeny.netre, miért kell ide is regisztrálnom?

Ez az oldal technikailag a kepregeny.net-től független aloldal. Nem lehet megoldani, hogy a regisztrációk ott is érvényesek legyenek. Hasonló a helyzet, mint a fórum esetében: ott is külön regisztráció szükséges. Javasoljuk, hogy ugyanazokat a neveket használjátok, mint a fórumon, vagy főoldalon!

  • Ha akárki szerkesztheti az oldalakat, hogyan akadályozzátok meg a szándékos rongálást?

Megvannak a módszereink. :) Egy biztos: akit vandalizmuson kapunk, azt első alkalommal, figyelmeztetés nélkül kitiltjuk.