Gyakran ismételt kérdések

A wiki.kepregeny.net wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Pedro (vitalap | szerkesztései) 2008. augusztus 25., 22:04-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
 • Nyithatok-e szabadon új cikkeket?

Igen, de itt elsősorban bibliográfiákat és értelmező szócikkeket gyűjtünk össze. Kifejtett, vagyis lexikon/enciklopédia jellegű, képregényes vonatkozású szócikkek gyártására kiváló terep a magyar Wikipédia.

 • Felkerüljenek-e szerzők életrajzai?

Ne! Itt kifejezetten a részletes bibliográfiára koncentrálunk, azonban érdemes egy szócikk elején belinkelni a szerző wikipediás oldalát, ahol aki kedvet érez hozzá, bátran szerkesztheti azt. Minta: Sebők Imre

 • Milyen bibliográfiákat találhatok itt?

Mindenfélét. Készülnek itt összegző listák alkotók műveiről, egy-egy újságban megjelent képregényekről, de találhatunk olyat is, ahol egy adott témában született képregényeket összegzi, vagy olyat, ami azt vizsgálja, hogy egy adott külföldi sorozatból, mik jelentek meg magyarul. És ez csak néhány fő kategória.

 • Ugyanez a tartalom felkerülhetne a Wikipédiára is, miért nem ott készülnek ezek a bibliográfiák?

Először is: ezek jó része nem kerülhetne fel a Wikipédiára, ugyanis az itteni bibliográfiák témája, vagy részletezettsége túlmutat az általános érdeklődésen. Ami ott tönkrevágna egy szócikket, az itt értékes információ lehet egy kutatónak, gyűjtőnek, rajongónak. A másik ok: a wikipédia egyik alappillére, hogy olyan adatok kerüljenek fel, amelyek nem a szerkesztő kútfőjéből származnak. Mi itt ehhez nem ragaszkodunk, sőt: képregényes témában meglehetősen kevés a publikált anyag, tudjuk kik azok, akiknek adataira lehet építeni, mégha egyetlen egy publikációval sem rendelkeznek. Ez hatalmas mozgási szabadságot ad a Wikipédiához képest. Röviden: a Wikipedia hiteles forrásokra épül, a Wiki.kepregeny.net pedig hiteles forrásokat hoz létre. A harmadik ok: a kepregeny.net közösségére építve nagyobb aktivitást tudunk biztosítani, mint ami jellemzi a magyar wikipédia képregényes szekcióját.

 • Ha ennyire különbözik a Wikipediától, akkor minek használja az oldal a wiki rendszerét?

Van egy fontos hasonlóság: az elv, miszerint a felhasználók építik és fejlesztik az oldalt. Ehhez kiváló megoldás a wiki.

 • Egy-egy oldalnál milyen linkeket adjak meg?

Bibliográfiák esetében: Célunk a kepregeny.netes aloldalak integrálása, vagyis, ha a témában létezik forum téma, db.kepregeny.netes adatlap, akkor azokat mindenképpen adjuk meg. Előbbit az oldal alján, utóbbit pedig minden kiadványhoz, aminek van adatlapja. Ezeken felül a Wikipedia linket is érdemes megadni, ahol megtalálható egy szerző életrajza, egy újság története, hiszen ezekkel ez az oldal nem foglalkozik, csupán bibliográfiákkal. Minta: Sebők Imre

 • Létezik már a db.kepregeny.net, minek ez az oldal?

Más a kettő. A db.kepregeny.net egyelőre a képregénykiadványok adatait gyűjti össze, a jövőben pedig ki fogja terjeszteni látókörét az újságokban és egyéb nem képregénykiadványokban megjelent képregényekre. Ami általánosan jellemzi a db-t: kiadványok adatait tartalmazza. Mi itt adott szempontok szerint gyűjtünk össze kiadványokat, műveket. Erre korlátozott mértékben van ugyan lehetőség a db-n. Úgy hisszük, hogy ehhez nélkülözhetetlen támpontot nyújt többek között a db, és talán fordítva is működni fog a viszony, de ez nem működik automatikusan, hozzáértő értelmezés nélkül - vagyis egyik sem váltja ki a másikat. Ahol lehetséges kiadványoknál adjuk meg a db.kepregeny.netes linket! Minta: Sebők Imre

 • Már regisztráltam a kepregeny.netre, miért kell ide is regisztrálnom?

Ez az oldal technikailag a kepregeny.net-től független aloldal. Nem lehet megoldani, hogy a regisztrációk ott is érvényesek legyenek. Hasonló a helyzet, mint a fórum esetében: ott is külön regisztráció szükséges. Javasoljuk, hogy ugyanazokat a neveket használjátok, mint a fórumon, vagy főoldalon!

 • Ha akárki szerkesztheti az oldalakat, hogyan akadályozzátok meg a szándékos rongálást?

Megvannak a módszereink. :) Egy biztos: akit vandalizmuson kapunk, azt első alkalommal, figyelmeztetés nélkül kitiltjuk.

 • Számomra idegen ez a környezet, hol kaphatnék némi segítséget?

Segítség (mindig megtalálható bal oldalt)

 • Sok éves munkával összekapartam már listákat, miért tegyem azt anonim módon közkinccsé?

Mert meg szeretnél kímélni másokat ettől a munkától, mert többek között ez ad értelmet a te többletmunkádnak. De: itt a te kutatásod nem marad anonim: ragaszkodunk ahhoz, hogy mindenki adjon meg forrásokat, ha nem saját gyűjtésből dolgozott. Például: Kiss Ferenc rengeteg bibliográfiának adta az adatok 90%-100%-át, ezért azt jól láthatóan fel is tüntetjük.

 • Szívesen megosztanám kutatásaimat, de nincs időm/energiám/türelmem itt táblázatok kódolásával bohóckodni. Mit tegyek?

Lépj kapcsolatba valamelyik adminisztrátorral, illetve aktívabb felhasználóval, vagy említsd meg fórumunkon. Ha releváns adatokról van szó, biztos akadni fog olyan, aki felteszi ide az adatokat. Tisztában vagyunk azzal, a folyamat melyik része a nagyobbik munka és hálásak vagyunk mindenkinek, aki ilyen formában kíván hozzájárulni.

 • Egy lapon hibát találtam, vagy az oldalt kisebb mértékben ki szeretném igazítani, illetve bővíteni, de aktív közreműködőként nem ismerem ki magam a honlapon és nem szeretnék szerkesztőként belemerülni. Mit tegyek?

Az észrevételeidet akármikor jelezheted fórumunkon, vagy az adott oldal vitalapján. Ez utóbbit mindegyik oldal alján találhatod meg. Nyisd meg és írd bele, amit gondolsz, majd 4 ilyet szúrj az üzeneted végére: ~. Ez az automatikus aláírás kódja. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmedet, hogy a wiki rendszere úgy lett kifejlesztve, hogy annak szerkesztését akárki könnyen elsajátíthatja.

 • Szívesen közreműködnék, de ez az oldal olyan nagy és én olyan kicsi vagyok. Hol tudnék gyakorolni?

Ezt már szeretjük! :) Játszótér - itt (majdnem) mindent szabad. Érdemes továbbá szerkesztésnél a lap mentése gomb lenyomása előtt az előnézet megtekintése gombot megnyomni.